Sunday, March 9, 2014

Χαιρετισμός γνωριμίας

People working together in a strong community with a shared goal and a common purpose can make the impossible possible.
TOM VILSACK



Μετά από έναν περίπου χρόνο λειτουργίας, είμαστε πια έτοιμοι να παρουσιαστούμε μέσα από ένα γενικό ιστολόγιο που να εκπροσωπεί την "Εν Έργω". Αυτοί οι πρώτοι μήνες μας βοήθησαν να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο τις κοινές μας αξίες και αρχές, αλλά και το όραμα μας κατάφερε να αποκτήσει κάποιες νησίδες πραγμάτωσης που μας γεμίζουν με αισιοδοξία, μας διδάσκουν και μας δυναμώνουν. Μέσα από την ενδοομαδική μας ζύμωση αλλά και την επαφή μας με την κοινότητα, χάρη στην αισιοδοξία, το πείσμα μας, την εργατικότητα μας και χωρίς την παραμικρή ακόμη οικονομική ενίσχυση από φορείς και οργανισμούς, καταφέραμε να παράξουμε κοινοφελές έργο. 

Έγιναν κάποια πρώτα βήματα... 

Καταρχήν, φτιάξαμε ομάδες στήριξης ανέργων (δύο στην Αθήνα και μία στη Λάρισα) οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν παρέχοντας τις υπηρεσίες τους δωρεάν στους ανέργους. Αυτές οι ομάδες απευθύνονται σε μακροχρόνια ανέργους και ο στόχος είναι η ψυχική ενδυνάμωσή τους προκειμένου να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, την θυματοποίηση και την ψυχική κατάπτωση που επιφέρει η ανεργία. Ταυτόχρονα, μέσα στις ομάδες αυτές οι άνεργοι αποκτούν ψυχικά χαρακτηριστικά/εφόδια που τους ενεργοποιούν και τους προσανατολίζουν προς επαγγέλματα που πραγματικά τους ταιριάζουν και μπορούν να υποστηρίξουν με επιτυχία. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Μέσα από αυτές τις ομάδες-πιλότους δημιουργήθηκαν τρεις έρευνες πάνω στο ζήτημα της ανεργίας. Η μία, στην Εύβοια,  είναι ακόμη εν εξελίξει, ενώ μία άλλη από αυτές παρουσιάστηκε στο συνέδριο: "Ψυχανάλυση και ομάδα" που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την άνοιξη.   



  Αντικείμενα αντί αμοιβής στην ομάδα δραματοθεραπείας ανέργων


Καταφέραμε επίσης, μέσα στο διάστημα αυτό, να δημιουργήσουμε μία θεατρική ομάδα περφόρμανς με ανέργους με στόχο το ανέβασμα παραστάσεων κοινωνικού προβληματισμού και ευαισθητοποίησης. Ξεκινήσαμε μία πετυχημένη δημιουργική συνεργασία που πιστεύουμε ότι θα έχει μέλλον, με το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και συμμετείχαμε ως χορηγοί στο φεστιβάλ "Το μικρό Παρίσι" που είχε ως στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη της υποβαθμισμένης περιοχής γύρω από την πλατεία Βάθης. Στα πλαίσια αυτού του φεστιβάλ η θεατρική μας ομάδα έκανε το ντεμπούτο της με μία διασκευή του "Ξένου" του Albert Camus, υπό την σκηνοθεσία της Βίκυς Λαφιατή που παρουσιάστηκε στο θέατρο "Αρχή", ενώ μία νέα διασκευή πάνω στο ίδιο έργο υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταύρου Στάγκου ετοιμάζεται και αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στον Απρίλιο του 2014. 


Μέσα από ένα ιστολόγιο παρατήρησης τύπου για την ανεργία, φιλοδοξούμε να συγκεντρώσουμε άρθρα που σχετίζονται με νέες πολιτικές και αποφάσεις που λαμβάνονται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η βάση δεδομένων μπορεί να είναι χρήσιμη τόσο στον πληθυσμό των ανέργων όσο και σε άλλους φορείς και κοινωνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ζήτημα της ανεργίας. Όσοι θέλετε να μας βοηθήσετε σε αυτή την προσπάθεια μπορείτε να μας στέλνετε άρθρα από τον ελληνικό και ξένο τύπο για το συγκεκριμένο ιστολόγιο στo email μας: energw@yahoo.gr... 


Οι ιδέες μας είναι πολλές και η όρεξή μας μεγάλη! Θεωρούμε πως πρώτα όλοι μας θα πρέπει να καταθέσουμε κάποιες σταγόνες ιδρώτα δημιουργικής εργασίας και μετά θα χαρούμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Ωστόσο επειδή η προσπάθεια είναι συλλογική και στοχεύει στο συλλογικό όφελος η χαρά είναι μεγάλη κι αυτός ο ενθουσιασμός που απορρέει από την κοινή δημιουργία αποτελεί ασπίδα προστασίας αλλά και τη μόνη μάλλον λύση, απέναντι στην κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την Ευρώπη. Αρκετά ιδιωτεύσαμε! Καιρός να υπερβούμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας και τις παλιές εγωιστικές μας συνήθειες για να παράγουμε νέο λόγο, νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες, νέα ήθη, νέα οικονομικά μοντέλα, στηριζόμενοι ωστόσο στη γνώση και τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και στην εγρήγορση και συνειδητότητα που απαιτεί το παρόν. 



Με φιλικούς χαιρετισμούς, 
Το Δ.Σ. της "Εν Έργω"